HR-johtaja Johanna Pihlajamäki: Mielenterveyshaasteiden ennakoinnilla merkittäviä vaikutuksia työkykyriskiin - Happi

HR-johtaja Johanna Pihlajamäki: Mielenterveyshaasteiden ennakoinnilla merkittäviä vaikutuksia työkykyriskiin

”Työhyvinvoinnin ajatellaan joskus kuuluvan vain HR-osastolle”, kertoo HR-johtaja Johanna Pihlajamäki asiantuntijayhteisö N Health Technology Oy:stä. Johanna on aiemmin toiminut HR-tehtävissä vähittäiskaupan alalla ja takana on pitkä kokemus HR-johtotehtävistä. Vähittäiskaupan alan työntekijöiden ja HR:n yhteinen arki vertautuu yleisesti osittain samoin kuin asiantuntijaorganisaatiossa, mutta joitakin eroja Johanna kertoo löytävänsä.

”Yleisesti asiantuntijoiden johtamisessa korostuu enemmän motivaation ja kehittymisen johtaminen kuin työvoimavaltaisella alalla”, Johanna kertoo, ja jatkaa: ”Lisäksi asiantuntijaorganisaatioissa tulee enemmän esille myös päivittäisiä haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi työsuhteiden elinkaareen.”

Työhyvinvoinnin haasteet HR:n näkökulmasta

Johanna avaa, että HR-johtajan työ on usein yksinäistä, ja työhyvinvoinnin ajatellaan joskus kuuluvan vain HR-osastolle. Lisäksi sellaisten yhteistyökumppaneiden löytäminen, jotka vaikuttavat aidosti työntekijöiden hyvinvointiin, voi olla haastavaa.

Mitkä asiat sitten oikeasti vaikuttavat mielen hyvinvointiin työpaikoilla? ”Vaikuttavia asioita on monia, mutta tasapaino työn ja muun elämän välillä on merkittävä tekijä. Kulttuuri, sitoutuminen, johtamisrakenteet ja työntekijöiden itsensä kehittäminen ovat keskeisiä seikkoja, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin. Tämä ulottuu myös työn ulkopuolisen, itsensä kehittämisen laatuun”, Johanna kuvaa.

”Työterveys usein keskittyy jo resurssienkin takia sairauksien hoitoon, ja terveyttä edistävä ja työhyvinvointia edistävä toiminta on pitkälti työnantajien vastuulla”, Johanna kertoo ja jatkaa: ”Organisaation taloudelliset rajoitteet voivat myös muodostua esteeksi, kun HR:n käytettävissä oleva budjetti on rajallinen.”

Mielenterveyden haasteet kasvava huolenaihe myös HR-kentällä

HR saattaa tarvita kumppanin, joka auttaa vähentämään sairaspoissaoloja ja edistämään työhyvinvointia sekä työntekijöiden sitoutumista yritykseen. ”Erityisesti mielenterveysongelmat ovat kasvava huolenaihe HR:lle, ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet vaikuttavat välttämättömiltä. Oikeasti vaikuttavat kumppanit voivat olla ratkaisevia tässä”, Johanna kertoo.

Johanna korostaa, että olennaista on tunnistaa työkyvyn heikentymisen riskit varhain, ennen kuin joudutaan turvautumaan sairaspoissaoloihin. Sekä ennaltaehkäisevillä että korjaavilla toimenpiteillä on kuitenkin paikkansa. Johanna näkee esimerkiksi ennakoivan Happi-palvelun arvokkaana kumppanina HR:lle työkykyriskien ennaltaehkäisyssä ja työhyvinvoinnin ylläpitämisessä terveessä työkulttuurissa.

Kirjoittanut Happi

Lue lisää työhyvinvoinnista

Lue onnistuneista asiakaskokemuksista henkilöstöjohtajan ja työntekijän näkökulmasta. Artikkeleissamme myös huippuammattilaisemme näkymyksiä ajankohtaisesta aiheista. Onko sinulla vinkki aiheesta? Kerro siitä meille!

Happi
20.11.2023
Henkilöstön jaksaminen ja työkyvyn tukeminen on tärkeitä tekijöitä organisaation menestyksessä.…
Happi
08.11.2023
Meiltä usein kysytään, mihin kohtaan Happi-palvelu sijoittuu mielenhuollon ja työkyvyn…
Happi
30.10.2023
N Health Technology Oy on laaja terapiayhteisö, johon kuuluu eri…
Happi
05.10.2023
”Työhyvinvoinnin ajatellaan joskus kuuluvan vain HR-osastolle”, kertoo HR-johtaja Johanna Pihlajamäki…
Happi
21.9.2023
Haastattelimme talousjohtaja Pia Kauppista Happi-palvelun käytöstä. Pia toimii talousjohtajana N…
Happi
01.8.2023
Työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin teemat koskettavat jokaista yksittäistä työntekijää, sekä myös…

Haluatko tietää lisää henkilöstön hyvinvoinnista ja sen edistämisestä?

Tai soita meille suoraan 045 783 82429