Pitkät sairauspoissaolot mielenterveyssyistä kääntyivät taas kasvuun - Happi
Tarkasta, tarjoaako sinun työnantajasi Happi-palvelun työntekijöille
Etsi työnantajasi
Blogi

Pitkät sairauspoissaolot mielenterveyssyistä kääntyivät taas kasvuun

Kela julkaisi 10.5.2022 artikkelin, jossa todettiin mielenterveyden häiriöihin perustuvien sairauspäivärahapäivien määrän nousseen jälleen vuonna 2021. Raportissa todettiin, että etenkin ahdistuneisuushäiriöön perustuvat päivärahapäivät eli pitkät sairaslomat lisääntyivät ja nuorilla naisilla pitkiä sairaslomia on jo lähes viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2005.

Kehitykselle voi etsiä erilaisia syitä, mutta koronan piikkiinkään ei lukuja voi ainakaan kokonaan laittaa, sillä Kelan korvaamien mielenterveyden häiriöihin perustuvien päivärahapäivien määrän kasvu pysähtyi koronavuonna 2020. Peruspäivärahojen avulla on helppo seurata pitkiä sairaslomia, koska Kela maksaa tätä korvausta vasta yleensä sairastumispäivän ja sitä seuraavan yhdeksän arkipäivän jälkeen, jolloin sairauden on pitänyt kestää lähes kaksi viikkoa.

Lukumäärällisesti 2021 tarkoittavat, että noin kolme prosenttia ei-eläkkeellä olevista työikäisistä eli 95 000 henkilöä (10 000 lisäystä edelliseen vuoteen) sai sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriön takia ainakin kerran. Määrä on kasvanut yli 60% vuodesta 2016.

Kaikkiaan sairauspäivärahaa vuonna 2021 sai 305 000 henkilöä, eli henkilömäärässä mitattuna noin kolmanneksen kohdalla kysymys oli mielenterveyden häiriöihin perustuvasta syystä.

Me jatkamme kamppailua niin lyhyiden kuin pitkien sairaslomien lyhentämiseksi yhteistyössä yritysten ja julkisten organisaatioden kanssa. Tavoitteenamme on auttaa yhteiskuntaa vähentämään mielenterveyssyistä pitkälle sairaslomalle jääneiden määrä puoleen vuoteen 2025 mennessä.

Kirjoittanut Happi

Lue lisää työhyvinvoinnista

Lue onnistuneista asiakaskokemuksista henkilöstöjohtajan ja työntekijän näkökulmasta. Artikkeleinta myös huippuammattilaisemme
näkymyksiä ajankohtaisesta aiheista. Onko sinulla vinkki aiheesta? Kerro siitä meille!

Happi
22.3.2023
Pitkät sairauspoissaolot unihäiriöiden takia ovat nelinkertaistuneet erityisesti työikäisillä, kertoo Kelan…
Joanna Löytömäki
20.1.2023
Tuore tanskalainen tutkimus löysi yhteyden mielenterveysongelmien ja työvuosien vähenemisen välillä.…
Emilia Leinonen
16.12.2022
Syömisen häiriintyessä syöminen ja syömättömyys saavat mielessä ylikorostuneen roolin. Syömiseen…
Tiina Lappalainen
27.9.2022
Huolihelpillä vapaaksi liiallisesta huolestuneisuudesta Murehtiminen ja jonkinasteinen huolestuneisuus on varsin…
Happi
18.5.2022
Alkoholin haitallinen käyttö ja sen puheeksi ottaminen on hankala asia…
Happi
11.5.2022
Kela julkaisi 10.5.2022 artikkelin, jossa todettiin mielenterveyden häiriöihin perustuvien sairauspäivärahapäivien…

Ilmianna työpaikkasi!

Jos sinun tai tuntemasi työnantaja ei vielä tue mielen hyvinvoinnin palveluiden saatavuutta, kerro siitä meille. Lupaamme kertoaheille tiivistetysti mistä on kysymys. Mikäli heistä tulee asiakkaamme, saat meiltä kylpyläviikonlopun uudistetussa Flamingossa!

Haluatko tietää lisää henkilöstön hyvinvoinnista ja sen edistämisestä?

Tai soita meille suoraan 045 783 82429