Mielenterveydenongelmat vähentävät työvuosia – lisää hoito-ohjelmia työntekijöille tarvitaan - Happi
Tarkasta, tarjoaako sinun työnantajasi Happi-palvelun työntekijöille
Etsi työnantajasi
Blogi

Mielenterveydenongelmat vähentävät työvuosia – lisää hoito-ohjelmia työntekijöille tarvitaan

Tuore tanskalainen tutkimus löysi yhteyden mielenterveysongelmien ja työvuosien vähenemisen välillä. Yli viiden miljoonan tanskalaisen aineistossa paljastui, että diagnosoitu mielenterveysongelma (kuten masennus) vähensi työvuosia ennen 65-vuoden ikää jopa 11 vuoden verran. Tutkimus on vastikään julkaistu yhdessä maailman arvostetuimmissa tiedelehdissä, The Lancet Psychiatry:ssa.

Mielenterveysongelmat voivat johtaa yksilön kannalta erilaisiin lopputulemiin: työttömyys, pitkät sairaspoissaolot, työkyvyttömyyseläke tai vapaaehtoinen aikaistettu eläkkeelle jääminen. Ensimmäiset merkit mielenterveysongelmista tulevat usein juuri silloin, kun uraa ollaan aloittamassa ja hyvin usein pahentuvat, jos niille ei tehdä mitään. Hoitamattomana ne aiheuttavat esimerkiksi motivaation puutetta, keskittymiskyvyn alentumista ja sosiaalisen kanssakäymisen haasteita.

Tanskalaisten pitkittäistutkimuksessa, jossa seurattiin työikäisiä 22 vuoden ajan, 9 prosenttia osallistujista sairastui johonkin mielenterveyden häiriöön verrattuna muuhun väestöön. Suomessa 20-25 % aikuisista sairastuu mielenterveyden häiriöön vuosittain ja jopa 53,2 % työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveysongelmista (tilastot.etk.fi). Tutkimus siis selkeästi osoittaa, että mielenterveydenongelmat vaikuttavat erittäin vahvasti ihmisen työ- ja opiskelukykyyn verrattuna muuhun väestöön.

Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja oikea-aikaiseen hoitoon voidaan kuitenkin panostaa. Tanskalaiset tutkijat toivoivatkin, että tämän uuden tutkimustiedon perusteella työnantajat panostaisivat työntekijöidensä mielenterveyteen huomattavasti nykyistä enemmän ja tukisivat heitä mielenterveyden haasteissa koko työuran ajan. Lisäksi he korostivat lisätarvetta sellaisille hoito-ohjelmille, jotka auttavat ihmisiä pysymään työelämässä.

Löydät artikkelin yhteenvedon täältä:

Plana-Ripoll, O., Weye, N., Knudsen, A.K., Hakulinen, C., Bang Madsen, K., Klitgaard Christensen, M., et. al. (2022). The association between mental disorders and subsequent years of working life: a Danish population-based cohort study. The Lancet Psychiatry, 10(1), 30-39.

Julkaistu: Joulukuu 05, 2022, DOI: https://doi.org/10.1016/S2215-0366(22)00376-5

Kirjoittanut Joanna Löytömäki

Joanna Löytömäki toimii Happi Healthin operatiivisena päällikkönä innovoiden uusia digitaalisia ratkaisuja ja sisältöjä mielenhyvinvointiin.

Lue lisää työhyvinvoinnista

Lue onnistuneista asiakaskokemuksista henkilöstöjohtajan ja työntekijän näkökulmasta. Artikkeleinta myös huippuammattilaisemme
näkymyksiä ajankohtaisesta aiheista. Onko sinulla vinkki aiheesta? Kerro siitä meille!

Joanna Löytömäki
20.1.2023
Tuore tanskalainen tutkimus löysi yhteyden mielenterveysongelmien ja työvuosien vähenemisen välillä.…
Emilia Leinonen
16.12.2022
Syömisen häiriintyessä syöminen ja syömättömyys saavat mielessä ylikorostuneen roolin. Syömiseen…
Tiina Lappalainen
27.9.2022
Huolihelpillä vapaaksi liiallisesta huolestuneisuudesta Murehtiminen ja jonkinasteinen huolestuneisuus on varsin…
Happi
18.5.2022
Alkoholin haitallinen käyttö on hankala asia terveydenhuollossa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT…
Happi
11.5.2022
Kela julkaisi 10.5.2022 artikkelin, jossa todettiin mielenterveyden häiriöihin perustuvien sairauspäivärahapäivien…
Kristiina Niskanen
14.3.2022
Tuen tarpeen tiedostaminen ja avun hakeminen ovat jo suuri askel…

Ilmianna työpaikkasi!

Jos sinun tai tuntemasi työnantaja ei vielä tue mielen hyvinvoinnin palveluiden saatavuutta, kerro siitä meille. Lupaamme kertoaheille tiivistetysti mistä on kysymys. Mikäli heistä tulee asiakkaamme, saat meiltä kylpyläviikonlopun uudistetussa Flamingossa!

Haluatko tietää lisää henkilöstön hyvinvoinnista ja sen edistämisestä?

Tai soita meille suoraan 040 235 1125